2013. május 30., csütörtök

Urban fishing

Tegnap kiugrottam a Sió városi szakaszára elsősorban pergetni, de vittem a kis Traum Rivert is, hátha a légy jobban bejön a halaknak.

Nyolcra megérkezem, felteszem egyik barátom házi készítésű szuper kis bogarát ( lehetne még néhány darab?? lécci, lécci, léccciiiiii ) és elsőre leverte ez a szebb példány. Szemeim előtt felvillant egy hatalmas peca képe , 50 feletti fogott hallal.


https://lh5.googleusercontent.com/--jghXS_RUCQ/UacHxqcXEdI/AAAAAAAADhA/25_IOvpfWNY/s640/sio1.jpg

https://lh5.googleusercontent.com/-0Fc53yi-sf8/UacHytNfEQI/AAAAAAAADhI/7uJ6YqcwwyU/s640/sio2.jpg

Tiszta urban fishing, percenként áll meg melletted 1-1 szakértő, bámészkodó... hiába nem mozogsz, óvatoskodsz... a szakértők azonban nem :(.

A Sió ( google maps, SIÓFOK ) elején van egy beton móló ami ketté osztja a csatornát. Annak a lábánál huszas csoportban napoznak a 30cm feletti domik. Az enyhe szélben esélytelen a 2-3 grammos csalikat átdobni, még nanofillal is ( ha szélcsend van szerintem akkor is ). A jig-ek szétugrasztják a halakat, a nagyobb wobblerek szintén ( volt pár küsz imitációm ). Ekkor arra gondoltam, speciális drop-shot szereléket teszek fel. Alulra 5gr-os DS ólom, s egy fekete nedves legyet ( a kedvencemet ) teszem fel oldalelőkén. Ezzel már oda tudtam tenni a cuccot, a halak sem ugrottak szét... csak nem láttad , érezted ha valamelyik behörpölte a legyet  ... szerintem több, mint 2 órát próbálkoztam ... a módszerrel fogtam halat, csak nem a csoportból, hanem visszatekerés közben... szóval működik, de nem hatékony.

Több kis sügeret is láttam, így gumival is horgásztam egy kicsit...
https://lh5.googleusercontent.com/-evuJbg303zs/UacIDWgsb5I/AAAAAAAADhQ/JFcOU1E77ss/s640/sio3.jpg

Nyugalomra vágytam, átmentem a csatorna másik oldalára ahol az erősödő szél ellenére fogtam néhány domit, küszt léggyel ( csak két fekete nedves volt nálam, mert a többit óvni kellett a tervezett Szlovén túrára <elmaradt a " zord" időjárás miatt >).

Az első hídnál volt egy 10 főből álló (de hatalmas egyedekből ) domi csapat, s még éppen lővőtávolban. Többször felvették és ki is fújták a legyet a "kis" mocskok, nagyon rafináltak ezek a több éves domolykó matuzsálemek. Feltettem egy jóval nagyobb szőrős szart legyet ( a polik nem működtek, ez gyakorlatilag álló víz okos domikkal ), amit jól odacsaptam. Felforrt a víz, de sajnos a legkisebb kapta el a legyemet :(. A többieknek meg csak a nyomát üthettem...

https://lh3.googleusercontent.com/-jXCojj-tSBs/UacIE230aVI/AAAAAAAADhY/l7Zr93LLqXU/s640/sio4.jpg

2013. május 29., szerda

Ha egyszer eléred a vizet a Balatonon

Egy lejárt lemezt teszek fel újra.... Parti horgász szemmel a Balaton NEM a legnagyobb tavunk. Alig van olyan hely, ahol kényelmesen pergethet, legyezhet az ember a Balatonon (ha nincs vizi alkalmatosságod). A múlt héten Aligáról indultam és Almádiig jutottam.

Nem sok helyen tudtam megállni horgászni, mindenhol magán stégek , parti telkek, hajókikötők és horgászegyesületek zárt csónakkikötői állták el az utamat. A strandokat nem számítom bele az akadályokba, mivel mégiscsak a többi polgártársunk felüdülését szolgálja ( ha még tudják fizetni a nem olcsó belépőket ).

Tényleg nem értem az Önkormányzatokat, hogy miért adják oda a parti telkeik egy részét  azoknak a horgászegyesületeknek akik aztán lezárják a  területet más horgászok elől. Ők már bírtokon belülről nézik más horgászok szenvedését, sőt vannak olyanok akik vámot szednek a vendéghorgászoktól.

Nekem a jegyem a Balatonra (is) szól, nekem jogom van eljutni a tóig. Ha minden igaz, a horgászati jog tartalmaz szolgalmi jogot is ( nem jogászul hangzik, elnézést ) mely azt jelenti, hogy biztosítani kell a vizterület elérését. Elméletileg minden vízparti telek tulajdonosának biztosítani kellene számomra a víz elérését és ott a horgászatot.

Nem értem, hogy a mostani kormány a 2/3-ad bírtokában miért nem lát hozzá a Balaton rendbetételéhez, miközben van affinitása a Balett Intézet épületének visszaszerzéséről polemizálni, a Margit-szigetet lenyúlni stb... Bezzeg a Balaton partján továbbra is épülhetnek a szép villák a közvetlen vízparton. Mikor fog Sz. Péter megint vízben állva sajtótájékoztatót tartani????

Ja fogtam halakat is...

kövesek

csapók



2013. május 27., hétfő

Határőr domolykók

Tavaly nagyon kellemes ( a szúnyogokat leszámítva ) napokat töltöttem a déli határunknál, ahol domik hada védi a hazát :) . Idén a víz magasabb ( kb +30-40cm) , így nőtt az esélyem találkozni az öreg domikkal. A halőrrel egyeztettem mielőtt másnap elindultam volna: a vízállás ideális, a víz kicsit fedett s a napokban 3kg-os domit is fogtak. Tehát a nagyok ott vannak, "csak" meg kell fogni Őket. Csak reggel volt időm ( az ideálisabb naplemente kimarad :( )  így korán kellett érkeznem a csatornához.

A hajnali első napsugarak már a parton értek, de nem a domik hada, hanem milliónyi szúnyog fogadott. Két legyes botot raktam össze ( az #5-ös domikra,balinra ; #3-as a küszökre, kisebb domikra ) és máris belevetettem magam a csatába. Sajnos a víz nem azt nyújtotta amire számítottam, sehol egy rablás, sehol egy fordulás...Majd egy óra kellett az első kapáshoz és halhoz.

Nagyon nem volt egyszerű a horgászat annak ellenére, hogy azért bőven fogtam halat. Sajnos a nagyok elkerültek, újra az átlagos 20cm-es példányok nyomultak. Ezeket is a túlpartról kellet kibogarásznom. Csak akkor érdeklődtek a halak, ha "fejbe" dobtam Őket. A túlparti visszaforgókba, a nádszigetek mellé kellett dobni a part mellé kb 10cm-re. Ha ennél távolabbra esett be a legyem akkor még rá se fordultak a kis lusta dögök.

Ami igazán meglepett, hogy az apró száraz legyeim sem váltottak ki semmifajta komoly érdeklődést a küszökből. Pedig minden beesőre többen rástartoltak, de aztán méla undorral fordultak le róla. A küszökkel is küszködtem vagy egy órát, de a megcsípett 1 példány igazán sovány eredmény ( a tavakon ez a mutatvány sokkal jobban megy ).

Dél felé járt az idő, ideje volt indulnom. Tudtam, hogy még várnak rám a nagy domik valahol a nád szélében, s csak arra várnak, hogy egyszer legyen időm naplementében is itt horgászni.
az első

az átlagos méret

a mai tuti
Hazafelé megálltam a Kerkaszentkirályi malom tónál, ahol a Kerka áradása után domikat is lehet fogni a vörösök és a naphalak mellett.
féltenyérni vörösök

első legyes naphalam

a tó tiszta a Kerka kakaó

rengeteg tavirózsa

a tó partján tanösvény
 A Kerka Lentinél már nem volt sáros, így "kénytelen" voltam megállni egy-két dobás erejéig. Míg ezt a kisebb domit fogtam, sikerült elvesztenem a mobilomat a kaszált fűben. Közel egy órát kerestem, s elátkoztam azt a pillanatot, mikor egy "szaros" domi miatt szívok ekkorát. Kénytelen voltam a benzinkúton telefonos segítséget kérni :) Adriennt kértem meg, hogy hívogassa a mobilomat és meg füleltem a gazban. Ezzel a módszerrel 5 perc alatt megtaláltam a telefont, s komolyabb trauma nélkül haza is értem :).
a mobilos domi

2013. május 14., kedd

off topic ....

Ha valaki még nem értené miért tart itt az ország 3/3-a, akkor az alábbi linken található videó ékes bizonyítékul szolgálhat az értelmes érdeklődőknek.

erről van szó

Ezeknek az embereknek ugyan annyit ér a szavazata mint a Tied vagy az Enyém.... Ha esetleg nem érted, akkor Te is a ludakhoz tartozol :)

2013. május 9., csütörtök

Emlékeztető ...

Be kell vallanom, hogy az elmúlt pecáimon igazán lusta voltam dokumentálni a horgászataimat. Pedig mindenhol volt elég akció.

Voltunk csónakos pecán a Balatonon, a lábamnál ment el egy méretes balinom :(

Pergettem egyet a Zalán, s a városi szakaszon egy bugylit és egy méretes csukát akasztottam. Amint feljebb mentem sok akcióm volt , de a domik többsége olyan kicsi volt, hogy nem akadtak meg. A nap végére bónuszként jött egy szép 30-as sebes, mely még az októberi telepítésből maradhatott meg. Ez a hal visszaadta a hitemet.

Sikerült a Bakonyban is néhány sebest kapásra inegerelnem, de csak egy került a kezembe. Ha nem jött volna velem az egyik jó barátom, akkor még fotó sem készült volna a halról :(.

Megígérem, legközelebb lesz velem fényképezőgép is...