2013. június 18., kedd

Belly, popperek,nedvesek,fekák....s egy amur :)

Mit kívánhat magának az ember apák napjára? Biztos van aki egy láda sört vagy piros Ferrarit  kért volna, nekem elég volt egy kis kimenő. Szombat délután hívtam egyik érdi legyes kollégámat ( neki is van már egy belly boat-ja ), lenne e kedve hajnalban D1-re menni. Jól emlékeztem, hogy Ő még feketesügér szűz, így nem kellett nagyon kapacitálnom. Este felfújtam a belly-t ( egy ALDIs 3000 forintos elektromos pumpa keményre fújta a csónakomat 2 perc alatt !!! ), a zsebekbe raktam fekás és nedves-legyes dobozaimat, vastagabb tippeteket, úszó és inter zsinórral töltött legyes orsót + a 8as botomat.

Fél ötkor találkoztunk egy benzinkúton, s hajnali ötkor már a vízen voltunk. A nap már rásütött a tóra, de még a nád töve árnyékban volt. Itt volt az idő bevetni a poppereket ( ezek nem a sajátjaim, vettem még ezeket).

első popperes halam, még egy követte


Tamás is megfogta első fekáját 
 Amint jött fel a Nap, úgy tűnt egyre kevésbbé hatékonynak a popper ( vagy én voltam egyre bénább ). Az őrjáratozó fekákat már nem érdekelte a béka utánzat , Ők már a kishalakra vadásztak. Ekkor sikerült egy kisebb őzszőr streamerrel becsapnom a harmadik halamat is. Tamásnak a montana jött be, így én elővettem a kedvenc kis fekete nedves legyemet, hátha itt is működik. Meglepetésre az amúrokat jobban érdekelte ez a légy, pedig köze sem volt hínárhoz. A felszínen lassan, szaggatottan húzott legyemre többen startoltak, mintha domik lettek volna :).
komoly kirohanásokat tett

a benyelt légy
 Aztán megfogta ez a kis légy az első feketesügerét is, lassan a WB mellett ez lesz a második légy amiből mindig lesz nálam...
látott halat fogtam léggyel

visszaengedés

búcsú

pá-pá

nem siet

lassan el...
 Délre hazaígértem magam, így 10:30-kor vissza kellett indulnom. Egyben lenyomni egy nagy etapot a bellyvel nem egy egyszerű fizikai teljesítmény, lassú és unalmas. Mielőtt kikötöttem volna, láttam még néhány vöröst napozni, rájuk dobtam s a bevágánál a 8-as botom meg is reptette szegényt :(.
univerzális a légy... 1 nap 3 halfaj
Amit eddig szerettem a feketesügér horgászatában az az igazi vadászat. Közel lopózni hozzá s kifigyelni a viselkedését ( mire vadászik, hol vannak a területének a határai, mennyi idő alatt jelenik meg egy adott helyen s ott hogyan viselkedik ), majd a rejtek helyről megpróbáljuk horogra csalni. Sajnos a belly-ben ülve ez a magaslati előny elvész, s sokkal idétlenebbül mozgunk a hal közegében. De ha az ember egyszer rájön a titokra, akkor biztosan ki lehet azt az előnyt használni, hogy olyan helyeket is meg lehet dobni ami partról elérhetettlen.

Zagyva...életem domija

Az árvizi védekezés után s az igazi nyár előtt volt egy "lyukas" napom. Azon morfondíroztam, hogy nyakamba kapom a belly-t és irány a D1 vagy a Sió. Ekkor hívott Joci barátom és a Zagyvára invitált. Másnap hajnalban már kettőnk allatt zabálta a kilométereket az autó. Már régen horgásztunk együtt, akkor egy zagyvai betlit tudtunk közösen felmutatni. Az autóban derült ki, hogy az alsó szakaszon a Zagyva kint van a füvön, így nem sok jóval kecsegtetett a csütörtöki kaland. Ekkor azt gondoltam, a Sió jobb választás lett volna...

Az első helyen láttuk, hogy el van eresztve a víz. A zsilip alatti víz rohant, s közel sem volt tiszta, így felfelé indultunk. A mederben max térdig ért a víz, míg a szélben 50-60cm volt a mélység. Én a legyes botot választottam, míg Joci barátom a pergető botja mellé tette le a voksát ( próbálta volna máshova :) nincs is legyes cucca....MÉG ).
Eléggé izzadságszagúra kerekedett az első szakasz a számomra, mert egyre erősödött az északi szél, így az #5-ös botomnak sem vettem nagy hasznát a felfelé gázolás során. Sajnos még életre utaló jelet sem láttunk, pedig valahol ott kellett volna lennie a domiknak és a zagyvai balinoknak.

Feljebb néztünk, itt egy spori már megfogta a maga nagy domiját s lassan készülődött, míg én továbbra is úsztattam a magam nedves legyeit, streamereket és nimfákat. Miközben láttam halakat fordulni, semmi eredménye nem volt a legyeimnek. Még a sokat bizonyított nedves legyem is betlizett :(.

Mielőtt tovább indultunk volna, kaptam telefonos segítséget :) Ha látok mozogni halat, akkor ne adjuk fel és dobáljunk míg szóra nem bírjuk a vizet. Pergető botra váltottam ( St Croix 1-7gr, nanfil 0,04 és Daiwa Lexa 1500 ) és leúsztattam egy Salmo Hornet BT-t , majd a sodrás szélén lassan visszahúztam. Életem domiját akasztottam, aki nem nagyon forszírozta a védekezést sajnos. A kb 44cm-es domit simán "kitekertem" a 0,04-es nanoval a zúgón keresztül. Egy 25cm-es sebes nagyobb ramazurit csinál, mint amit ez a domi művelt.

szép nagy :)
A fenti részeken volt még több lekövetésem, fogtam az aprajából néhányat, de a reggeli "nagy" attrakciót már nem sikerült meghaladni.
az átlagos domik fentről
A jólvégzett munka örömével ültünk be egy helyi fogadóba, s a ropogós kacsamell párolt káposztával méltó volt a nap befejezéséhez. Abban maradtunk Joci barátommal, hogy legközelebb vagy az Ipolyt vagy a Siót vesszük célba ( hogy utánna megint a Zagyva legyen a célpont ).
szemét nélkül nincs hazai folyó... ennek eltakarítása nem a vízkezelő dolga?

szép ahol még a természet az úr

kicsit kakós, de már horgászható

meredek part... nem a folyó ásta magát ennyire mélyre :(

békés falu


2013. június 17., hétfő

Halmentés a Dunán

Gondoltam ideje lenne időben felkészülni az idei rekord árvíz után a dunai halmentésre. Hirtelen felindulásból írtam a környékbeli halászati jogosultaknak, mikor-kire lenne szükségük. A négy szervezett közül csak egy válaszolt a levelemre, s szükségük is lenne a segítségünkre ( mármint a horgászok segítségére ). Ha eljön az idő akkor majd megírom, ki-hol tud segíteni a halászoknak.

Sajnos a következő 2 hétben nem leszek itt a Duna mellett, de ha lehet akkor a két fiammal részt fogunk venni a halmentésben. Majd  megírom, mikor és hol lesz szükség a dolgos kezekre.

Akik pedig nem mentették a halat ( pedig kötelességük, nem csak joguk a horgásztatás ) azok pedig felkerülnek a virtuális szégyenpadra....

Áradt a Duna....

Egy barátunk a római parton lakik egy társasházban, s a lakók a saját kezükbe vették a sorsukat. Több, mint 6000 homokzsák, 6 aggregátor és kb 10m3/perc kapacitásnyi szivattyú várta a rekord árvizet. Nekem két nap jutott a védekezésben, s mindkétszer igazán jó időt fogtam ki. Mondtam is a srácoknak, hogy míg Ők az értékeikért küzdenek, nekem egy kalandparkos hétvégének tűnik.

Izgalmas volt egy kb 2500m2-es zöld szigeten dolgozni miközben a Duna kb 180cm magasan körülöleli a kertet és habja nyaldossa a falat. 
bent nyugalom

a felszerelés egy része már pihen

a gyerekek "hozzájárulása" a védekezéshez

kint a Duna az úr

az öreg fák jövőre eltűnnek :(


volt munka jócskán
Ehhez a csodához kellett a társasház lakóinak igazi közössége, akik mindent megtettek egymásért. Persze kellett egy olyan baráti kör, akik hajlandók voltak 1-2 napot arra "áldozni", hogy a lakóknak ne egyedül kelljen szembenézni a rekord Dunai árvízzel.

PS) Lesz jövőre mobilgát, így talán ez volt az utolsó felvonás. Helyette szegényebbek leszünk a parti fákkal és madarakkal... Néhány lakónak ez most nem fáj, de majd rájön, hogy nem lesz különbség a Rómain  vagy a Bem téren lakni...

2013. június 7., péntek

2013. június 5., szerda

Akkor horgászom mikor jól esik :)

A Balatonra indultam ma reggel, de nem vettem komolyan az időkép előrejelzését, mert itthon olyan szép reggel volt. Azért a rövidujjú póló mellé beraktam egy soft-shell kabátot is, s nem bántam meg. A táci lehajtó után már borult volt az ég és esett az eső. Ez kitartott akkor is, mikor kifizettem a bérelt csónakot, bíztam a javuló időben.

A kocsiban összeraktam a szokásos "medveölőt" :) : Megaforce, 6-os nano, alul kopyto 2,5gr-os jigen + DS horog és 4cm-es gumicsali. Majd egy órát kellett az autóba ücsörögnöm, mire alább hagyott az eső,s már csak szemerkélt. Még kivártam, ezért csak a partról horgásztam s zargattam a kis sügereket. Ekkor csak a DS gumira volt érdeklődő, a 10cm körüli példányok nagy ügyességgel gyömöszölték a szájukba a gumihalat. Jó szórakozás volt, de nem ekkora sügerekért jöttem.

Csónakba szálltam, mikor úgy tűnt nem lesz már komolyabb utánpótlás az égből ( folyamatosan szemerkélt az eső, de ezt bírja a kabátom. Kis testedzés után már ott állt a csónakom, ahol a nagyobb csapókat sejtettem.

az első szebb példány még kopyto-ra

 Az első szebb példány után váltottam a legkisebb Mann's gumihalakra és a 4gr-os jigekre, mert itt már több, mint 2m volt bőven a mélység. A halak is beindultak, cincálták a gumit rendesen. Ekkor már 15-20cm közt volt az átlag méret, de szerintem 20cm fölé nem ment a képzeletbeli mérce. Szinte mindegyik halnak hordó hasa volt, látszik jól érzik magukat ebben a környezetben.

átlagos csapó sügér

mindig lehet rájuk számítani


Sügerezés mellék halaként be-beesett egy-egy kősüllő vagy méreten aluli süllő is. Sajnos nem voltak elkülönülve a halak, így nem lehetett szelektálni köztük. A kövesek kapása teljesen különbözik a csapó cincálásától, így több halat meg sem akasztottam, hanem hagytam elmenni a kapás után. Azért volt egy-két olyan ütés, amire reflex szerűen bevágtam. Ennek eredménye lett ez a szép köves, mely farok nélkül kb 40 cm ( a botommal is fényképeztem, aminek a nyele 38cm ).
legnagyobb kövesem
Mire kisütött a nap és javulni kezdtek a körülmények, nekem mennem kellett. Még egy utolsó dobás, s utolsó csapó... De biztosan vissza térek még, mert végre igazán aktív horgászatban volt részem...
utolsó halam

PS) a képek mobillal készültek, elnézést azoktól akinek bántja a szemét :)

2013. június 4., kedd

magyarfocika

Nem vagyok magyarfocirajongó, s azok közé tartozom akik szerint a anno Magyarország jobban teljesített... De már nekem is megütötte a fülemet, hogy Felcsut Puskás Akadémiája és Mezőkövesd (!) is jövőre együtt játszik a Lokival, Győrrel stb...

Nem akarok az internetről képeket feltenni a stadionokról, de ha a szurkolók többsége megnézi a községük mellett álló focipályát, nem nehéz elképzelni a leendő NBI-es csapatok "szentélyeit".

Nem értem miként lehetséges az, hogy ekkora települések hogyan képesek olyan csapatokat összerakni melyek a magyar I. (?) osztályban fog szerepelni 2013-14-es idényben? Felcsúton nem hiszem, hogy 5000 főnél többen laknak , a falu gazdasági potenciálja/ ereje még meg sem közelíti a hasonló települések élvonalát. Mezőkövesd 45e fős település, ahol a múlt évben zárták be a legnagyobb múltú és legnagyobb foglalkoztató céget. Azt gondolom, hogy nem egészséges ha ekkora települések erjüket megfeszítve túl magasra vágynak ( Ikarosz példája lebeghet szemük előtt ) vagy egyesek íly magasra lökik....

A kormány 2011-ben hozzta létre azt a programot, mely a cégnek  a Társasági adó kedvezményeket ad, ha a látványsportágakat támogat. A kormány évi 15 Mrd forinttal számolt ( ennek egy részéről a kormány lemondott a költségvetésből ). Ebbőlt az összegből az akadémia 2,8Mrd forintot nyert el. Azt nem tudom, Mezőkövesd mennyi pénzt vonzott be, de nem életszerű ha komoly támogatást kap a kistérségen kívülről.

Nekem az egész a JUHÁSZ történetére hajaz, aki ÁFA csalásból öntötte betonba álmát Akasztón. Most nem volt szükség ilyen eszközökre, mikor kezükben a közös kamra kulcsa....Azt hiszem , ezen csapatok finanszírozása nem megoldott hosszútávon. Azt gondolom, hogy amit a politika épített fel azt a politika fogja lerombolni.

Akasztó most ( www.pupublogja.nolblog.hu)
De miért is berzengek, hogy álmok álmodói kavarják a magyarfocit mikor az élet minden területén azt tapasztaljuk , hogy jövőbe látó/álmodó emberek kérlelhetetlenül verik át elképzelésüket. Lehet én nem látom ebben a folyamatban a ragyogó jövőt, s azok akik most mindent felforgatnak : ZSENIK !!!

2013. június 3., hétfő

Első belly boat-os halaim, városi peca

Szombatra beszéltem megy egy kis városi pecát Lali barátommal, de most jobban készültem, mint a legelső alkalommal. Ha rövidet tudsz csak dobni, told meg egy belly-vel. Péntek este felfújtam a belly-t, s mikor ledöntöttem a hátsó üléseket a kocsimban, pont el is fért a cucc :). Szépen bekészítettem két pergető és 1 legyező botot, kötöttem elég fekete nedves legyet ( tapasztalataim szerint igen eredményes ). Egy szó, mint száz: a felszereléseim instant állapotban várták a hajnali indulást.

Hajnali ébredés ( reggeli, kv, fogmosás ) után még be kellett ugranom a szörftárolóba ( Agárd ) , mert a mentőmellény nélkül nem akartam a vizirendőrség előtt "kelletni" magam. Elsőnek érkeztem a partra, borult égbolt és szélmentes idő fogadott.

Egyedül nem akartam kockáztatni a meredek parton a belly-vel ezért az első körben balinra dobáltam. A víz felszínét csak az én wobblereimnek a csobbanása, s gyűrűk fodrai törték meg. Sehol egy rablás, sehol egy fordulás. Lassan a snecik elkezdtek reggelizni, de a balinok továbbra sem jelentkeztek. Mivel láttam pár kószáló domit, gondoltam léggyel látványos lesz a mai nap. Ekkor befutott Lali barátom is, aki úgy gondolta, hogy már minden halat megszurkáltam mire Ő is leér. Nem így történt...

Legyes botra váltottam és a túlsó partot vallattam, míg a barátom apró wobblerekkel próbálkozott a part menti kövezésen.  Én a túlsó parton a partvonalat dobáltam meg, szépen haladtam lassan előre. Kicsit zavart a kerékpár út mellig érő kerítése nem mondom, de azért lehetett dobni. Sajnos itt nem lehetett kúszva megközelíteni a partot, nyílt sisakos küzdelem folyt köztem és a domik közt. Ha jól sikerült a dobás, akkor lekövetés volt a jutaloma, semmi több. Ám az egyik befolyó ( sok befolyó van, remélem szennyvíz egyik sem ) alatt végre megfogtam az első halam ( addig Lali már fogott egy bónusz kövest ).


elsőnek szép
 Mivel a nap is kisütött, rohantam vissza a "tuti" helyre , ahol a napokban többször is összeverődött a hatalmas csapat bent középen. Sajnos nem látszott a magas partról semmilyen csapat :( . Ha már összeraktam a cuccot, s Lali is itt van ha segítség kellene, nem volt kifogás és vízre szálltam. Egy kisebb csapatot megtaláltam a túloldali nádfolt környékén, s szépen szedegettem a 20-30cm-es domikat a nádból.

egyike az első belly-s halaimnak
Nagyon élvezetes kis peca volt, de egy óra múlva kikászálódtam, mert nem illik így különvonulva horgászni ha az ember baráti társaságban van. Megbeszéltük, hogy elindulunk "felfedezni" az alsó szakaszokat is, s a sügerekre koncentrálunk a kissé inaktív domik helyett ( pergetve, partról ez volt a benyomás ). Lali gyorsan fogott két szép kövest, így tovább kellett állnunk. Majd mindketten fogtunk egy-egy micro sügért is. Nekem már alig volt hátra a pecából, így én gyorsítottam a lépteimet, míg Lali kitartott egy hatalmas látott domi kergetése mellett. Egy híd alatti befolyónál több 20+ os domi bandázott, azokból még sikerült fognom pergetve párat, majd fájó szívvel leléptem.

Jó tudni, hogy ebben az őszi nyárban van egy olyan hely ahol a vízállás mindig adott, semmi nem zavarja be a vizet és a halak is elég aktívak egy kellemes horgászathoz. Azért egy vizi alkalmatosság nem árt, ha az ember "sok" halat akar fogni. A vízen töltött 1 óra alatt több halat fogtam , mint az összes többi parton töltött időmben. A belly a vízben gázolás élményét adja egy "álló" vizen, s meghosszabbítja a karodat is.

2013. június 2., vasárnap

Sbirolino - home made 1.0 :)

A múltkori nehézségek után azt a tanácsot kaptam a barátaimtól, hogy használjak Sbirolino-t. Ez egy vizigolyóhoz hasonlít, de ezek fix súlyt adnak a szerelékünknek ( nem kell vízzel töltögetni ). Ezzel a módszerrel könnyen  el tudjuk juttatni a könnyű legyeinket, twisztereinket, apró wobblereinket jóval nagyobb távolságba, mint amire egy UL bottal képesek lennénk. A szerkezet átlátszó, így nem zavarja a balinokat és a tavi pisztrángokat. Gondoltam , ha ezeknek a halaknak megfelel a módszer, akkor a kényes domiknak sem lehet kifogása ellene. Bővebben például a Balzer katalógusban lehet erről olvasni ( itt ) vagy a Youtube-on van néhány videó ( itt és itt ).

Már csak egy gond volt, be kellett volna szereznem egy ilyen eszközt a következő napig. Nem egy ismert módszer és eszköz, így a közelemben levő két nagyobb horgászboltban sem találtam ilyet. Ekkor úgy gondoltam, hogy összedobok egy hasonló eszközt.

Vettem két 6gr-os csepp alakú úszót ( nem tudom a megnevezését, nem ismerem a békéshalas módszerket ), otthon volt a texas rig-ekhez ólmom, s kötöttem néhány legyet is. Az egyik úszót lecsiszoltam, míg a másik maradt fekete. Az antennát mindkét úszóról letörtem, majd pillanatragasztóval ragasztottam az ólmot az úszóhoz. 


 Az alsó antennához ragasztottam egy vezető csövet, így csúszóra tudtam szerelni a "cuccot".




Megütköztettem egy cérnával az hand made sbirolinomat, s a cérna mögé egy egyszerű nedveslégy került.



Valami híja van azonban ennek a felszerelésnek, mert a próbák során a legyem állandóan felcsavarodott a volt úszóra. Ha talán súlyoztam volna a legyem, akkor az is kap elég lendületet, s így nem csavarodik fel.

Nem fogtam vele halat... ahova szántam ott nem napoztak a dmik, így csak dobáltam a cuccot. Minden kicsévélés után melós volt a feltekeredett legyet lefejteni az úszóról, így ez az első másolás nem volt sikeres... Szóval ezt nem érdemes még otthon így megcsinálni, főleg ha belegondolunk , hogy néhány száz forintba kerül a termék ahol kapható.

Lesz erről módszerről és termékről még szó ezen az oldalon. Nem garantálom, hogy megcsinálom a 2.0-ás változatot mert a gyári termékek a néhány százas árkategóriába tartozik.