2011. november 27., vasárnap

miért irtam a gazdaságról ???

Sokan értetlenül nézik, hogy miért került erre a horgász blogra néhány olyan bejegyzés ami a politikáról szól. Félreértés, ez nem politika hanem gazdaság. Aki belenéz az url-be, az látja, hogy az első gondolat az volt: írok néha a gazdaságról és befektetésről.





Miért is gond, hogy oda jutott az ország ahonnan 1996-ban elindult. Látjuk, hogy vannak vidékek ahol olyan magas a munkanélkülliség, az elkeseredés , hogy nincs a magántulajdonnak becsülete. Igen, könnyű mondani, hogy csak akarni kell dolgozni, de vannak olyan helyzetek ahol már csak akarni az nem elég. Nekünk innen a meleg szobából, villanyfényben az internet mellől könnyű.

Itt már a létfentartás a cél, ezeket az embereket nem érdekli, hogy van e ENGEDÉLYE horgászni, visz mindent amit fog. S nem is tudom igazából elitélni, míg csak annyit visz el amit megegszik.

S mi lesz jövőre? Elrugaszkodás!!!! Lófasz... jövőre 1400 mrd forintot kell megtakarítani, hogy 3% alatt legyen az államháztartás hiánya. Ez a szám SOKKAL nagyobb, mint a Bokros csomag jelentett. Mikor állnak az emberek elé, hogy elszúrtuk?

De , ez mit jelent nekünk horgászoknak? Több tízezren nem fogják kiváltani az állami jegyüket, a területi jegyüket. Mit jelent ez? Akivel idén még szídtad a rabsicokat, jövőre lehet, hogy nem lesz jegye... feljelented? elzavarod? vagy megalkuszol a helyzettel és elnézed?

A rendőrök segíteni fognak? akikkel nem megegyeztek , hanem csak egyszerűen átírták a szerződésüket? Ha az egyesületek kevesebb területit adnak el, akkor jövőre ennél a szar halvédelemnél jobb lehet?? nem... szóval a jövő évet csak akkor ússzák meg a halaink, ha jövőre újra ultra magas lesz a vízállás.

ps1) jövő héten horgászni megyek, szóval ezt a témát hanyagolom :)
ps2) a bankokról szívesen írnék, mert azt úgy látom itt sok fehér folt van, de nagyon hosszú lenne, ellenben néhány sör mellett elmondanám miért van szükség a bankokra

3 megjegyzés:

  1. Írjál csak. Fontos.

    Nagyon hiányolom - a saját gyerek/ifjú/felnőtt-koromból kiindulva - az oktatásból a (jó kis angol kifejezés) financial literacy-t. (A gépírás oktatást is - természetesen a kézírás elsajátítása után.)

    Távolról sem lenne ilyen rossz a helyzet, ha már a 89-es rendszerváltás (ugye beléptünk a piacgazdaságba) óta az emberek tudásbázisába beépült volna valami átfogóbb ismeret az egész piacgazdaságról, a tőkéről, a hitelről, a bankok működéséről, stb. Ilyen tudatlanságban tartva az embereket csodálkozunk az eladósodottságon?!

    A árfolyamcsapda "megoldását" felkínálták, de mi van a kamatcsapdával? A kamatok menni fognak felfelé, tán pont az árfolyamcsapda megoldása miatt...

    VálaszTörlés
  2. "Miért is gond, hogy oda jutott az ország ahonnan 1996-ban elindult"

    Hát, ha csak odáig jutott volna....:)

    "Távolról sem lenne ilyen rossz a helyzet, ha már a 89-es rendszerváltás (ugye beléptünk a piacgazdaságba) óta az emberek tudásbázisába beépült volna valami átfogóbb ismeret az egész piacgazdaságról, a tőkéről, a hitelről, a bankok működéséről, stb. Ilyen tudatlanságban tartva az embereket csodálkozunk az eladósodottságon?!"

    Ha lett volna valami átfogóbb ismeretük az embereknek, akkor 89-ben tényleg rendszerváltás lett volna...

    Ez ugyan is ami itt lett az nem hasonlít a 89-et megelőző időszakra, de a "nyugatra" sem, amerre a sok ember remélte, hogy tart...

    Simply szabadrabló rendszer lett és nem piacgazdaság, és igazából nem 2002 után lett "elkúrva" csak onnantól nagyon...

    VálaszTörlés
  3. Szia Pali!

    "De, ez mit jelent nekünk horgászoknak?"

    Pont azt, amint most.
    Néhány barátomnak én veszem meg majd a "vacak fizetésemből" az engedélyt, én kötöm nekik a műlegyeket, és én adom kölcsön a felszerelést, ha szükséges. Én megyek környezetvédelmi napra szemetet szedni, függetlenül attól, hogy a vízkezelő ráér-e ennek a kötelességének teljesítésére. Végül, pedig a patakba is én finanszírozom a pisztrángokat, hogy nőjön a közösség tulajdona.

    Én = a hozzászólás összes olvasója.
    (De ez nem rossz dolog!)

    Üdv.
    I.J.

    VálaszTörlés