2013. május 27., hétfő

Határőr domolykók

Tavaly nagyon kellemes ( a szúnyogokat leszámítva ) napokat töltöttem a déli határunknál, ahol domik hada védi a hazát :) . Idén a víz magasabb ( kb +30-40cm) , így nőtt az esélyem találkozni az öreg domikkal. A halőrrel egyeztettem mielőtt másnap elindultam volna: a vízállás ideális, a víz kicsit fedett s a napokban 3kg-os domit is fogtak. Tehát a nagyok ott vannak, "csak" meg kell fogni Őket. Csak reggel volt időm ( az ideálisabb naplemente kimarad :( )  így korán kellett érkeznem a csatornához.

A hajnali első napsugarak már a parton értek, de nem a domik hada, hanem milliónyi szúnyog fogadott. Két legyes botot raktam össze ( az #5-ös domikra,balinra ; #3-as a küszökre, kisebb domikra ) és máris belevetettem magam a csatába. Sajnos a víz nem azt nyújtotta amire számítottam, sehol egy rablás, sehol egy fordulás...Majd egy óra kellett az első kapáshoz és halhoz.

Nagyon nem volt egyszerű a horgászat annak ellenére, hogy azért bőven fogtam halat. Sajnos a nagyok elkerültek, újra az átlagos 20cm-es példányok nyomultak. Ezeket is a túlpartról kellet kibogarásznom. Csak akkor érdeklődtek a halak, ha "fejbe" dobtam Őket. A túlparti visszaforgókba, a nádszigetek mellé kellett dobni a part mellé kb 10cm-re. Ha ennél távolabbra esett be a legyem akkor még rá se fordultak a kis lusta dögök.

Ami igazán meglepett, hogy az apró száraz legyeim sem váltottak ki semmifajta komoly érdeklődést a küszökből. Pedig minden beesőre többen rástartoltak, de aztán méla undorral fordultak le róla. A küszökkel is küszködtem vagy egy órát, de a megcsípett 1 példány igazán sovány eredmény ( a tavakon ez a mutatvány sokkal jobban megy ).

Dél felé járt az idő, ideje volt indulnom. Tudtam, hogy még várnak rám a nagy domik valahol a nád szélében, s csak arra várnak, hogy egyszer legyen időm naplementében is itt horgászni.
az első

az átlagos méret

a mai tuti
Hazafelé megálltam a Kerkaszentkirályi malom tónál, ahol a Kerka áradása után domikat is lehet fogni a vörösök és a naphalak mellett.
féltenyérni vörösök

első legyes naphalam

a tó tiszta a Kerka kakaó

rengeteg tavirózsa

a tó partján tanösvény
 A Kerka Lentinél már nem volt sáros, így "kénytelen" voltam megállni egy-két dobás erejéig. Míg ezt a kisebb domit fogtam, sikerült elvesztenem a mobilomat a kaszált fűben. Közel egy órát kerestem, s elátkoztam azt a pillanatot, mikor egy "szaros" domi miatt szívok ekkorát. Kénytelen voltam a benzinkúton telefonos segítséget kérni :) Adriennt kértem meg, hogy hívogassa a mobilomat és meg füleltem a gazban. Ezzel a módszerrel 5 perc alatt megtaláltam a telefont, s komolyabb trauma nélkül haza is értem :).
a mobilos domi

2 megjegyzés:

  1. Szia Pali!

    Szépek a fotók a vízről. Nem tudod milyen tanösvény megy arra?

    "Ami igazán meglepett, hogy az apró száraz legyeim sem váltottak ki semmifajta komoly érdeklődést a küszökből. Pedig minden beesőre többen rástartoltak, de aztán méla undorral fordultak le róla. A küszökkel is küszködtem vagy egy órát, de a megcsípett 1 példány igazán sovány eredmény ( a tavakon ez a mutatvány sokkal jobban megy )."

    Tisztán emlékszem mikor néhány műlegyes húshorgász elkezdte nyilvánosan bagatelizálni adott halfaj műlegyes horgászatát. Meg az se volt kevés, mikor azt mondták mindennel meg lehet fogni...
    És a valóság.
    Nem úgy van az!
    Sokszor egy darabért is keményen meg kell küzdeni.

    Ha van több képed tölthetnél fel még a vízről, nem hiszem, hogy mostanában arra felé tudnék járni különféle ok miatt de megnézném a többi fotót is, ha van.

    Szia.
    I.J.

    Ui.
    Küsz.
    16-os nimfa gyors tempóval húzni.
    Kulcs a gyors!
    Ha a beeső nem működik.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Érdekelni hogy a Kerka patakon hol érdemes próbálkozni,illetve hol található ez a tanösvény?
    Mindenféle segítséget előre is köszönök!
    És még olyan kérdésem lenne hogy a domikon kívül pisztráng is fogható-e? Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés