2011. július 5., kedd

Legyezés a Zalán

Úgy indultam neki ennek a túrának, hogy hiába alacsony a víz a folyón a medertakarítás miatt sajnos továbbra sem legyezhető igazán a pálya. Ennek ellenére nem vittem magammal UL pergető cuccot mert bíztam a vasárnapi tisztulásba, hogy legyen némi esélyem a pisztrángok ellen. Szombat estig rá sem néztem a folyóra, nem akartam rosszkedvvel végigcsinálni a napot. Helyette elmentünk a fiúkkal a helyi Themálfürdőbe, ahol 3 óra fárasztás után következett egy kis séta a Gébárti tó mentén. Megtudtam, hogy a befolyóknál a pletykák ellenére (csak törpe van a tóban) van sügér és balin (bár a közel egy órás séta során nem láttam rablást). 

A víz nem volt jó a városban de abban reménykedtem, hogy Zalalövő felett már nem érvényesül a mederrendezés hatása. Hajnali fél ötös indulás után érkeztem meg Csöde mellé ahol ez a kép fogadott… mesés

no comment.... reggel 5.00Sajnos itt a Zala inkább patak mérettel rendelkezik, néhány kövezés hatására a felső vizek szinte állnak. Így a nimfázás szóba sem jöhetett, feltettem a „domigyilkos” nedves legyeimet (vagy inkább nimfák???). Ezek nem csak leengedés alatt, hanem bevontatás alatt is működnek. Felszíni aktivitás nem volt, de ennek ellenére hamar megfogtam az első domit egy bedőlt fa mellől. Mivel az első hal megvolt, sokat sétáltam fényképeztem és gyűjtöttem az infókat a területről.


aznap az első

 Egy helyen láttam apró szedéseket, gondoltam ha domi akkor leszedi a felrakott legyemet is, ha nem akkor a snecik miatt nem cserélek. Leerszkedtem a mederbe és próbáltam a halakat becserkészni, több meg nem akadt kapásom is majd egy nagyobb küsz torokra vette a csalimat. Nem gondoltam volna, hogy a Zalan fogom az első legyes küszömet J

első legyes küszöm
 A cserkeléssel, sétával jól elment az idő, de hát jó társaságban csak úgy szalad. Egy fatorlasz mellől megjött a második domi is, gondoltam őt horog nélkül fényképezem le. Na még most is röhög rajtam, amint megszabadult a horogtól és a tenyeremre fektettem máris a vízbe vette magát a tapasztalt harcos.

Most, hogy megvoltak az első halak már újra előtört belőlem a pisztrángozhatnék. Pedig az látszott, hogy egyszerűen nincsenek meg a legyes feltételek az eredményes horgászathoz. Egy barátom adott némi iránymutatást merre keressem a halat. Jártam is arra, de annak ellenére, hogy a helyek megfelelnek a nagykönyvben leírtaknak nem adott halat. Egyszerűen abban a zavaros vízben nem működnek a legyek, de talán a wobblerek sem.

itt kelle lenniük, de akkor én nem találtam meg a halakat

Van akinek ez ismerős
 Hazafelé még megálltam azon a helyen ahol idén télen azt a bizonyos pisztráng szedést láttam, egyszerűen nem lehetett kihagyni. Még mindig nem cseréltem legyet, maradt fenn a piros gyöngy fejű kis nedves legyem. Itt kicsit talán jobb volt a vízminőség és kissé áttetszőbb, de még távolról sem tökéletes. Néhány lassú leengedés és bevontatás után megvolt az első pisztráng kapásom és a kontakt is megvolt néhány pillanatig, még láttam is a halat de aztán megkönnyebbült a szerelés. Nem volt nagy, de akkor majd a szívem szakadt meg. Kicsit hagytam pihenni a helyet, hátha később más léggyel lépre csalhatom megint. Sajnos már nem működtek a legyek, több kapásom nem volt.
extrem alacsony Zala
 
Még kimentettem két fuldokló autógumit a vízből, a felületén apró rákok tömkelege (szépen visszamostam őket a vízbe) hadd táplálják és növeljék a halakat a következő alkalomig.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése