2011. december 1., csütörtök

Nekem a Balaton....

Közel 35 éve horgásztam először és utoljára a Balatonon. Akkor egy zöld úttörőbottal - rajta egy műanyag tároló orsóval - horgásztam a csopaki SZOT üdülő mólóján. Még az úszóm is fröccsöntött műanyag volt :) . Akkor hat kisebb-nagyobb dévérkeszeget fogtam , de nem volt erőm visszadobni Őket. Boldogan vittem be a szálló konyhájára és egy kedves konyhásnéni segítségével pucoltam meg a halakat, majd a személyzet sütötte ki paprikás lisztben. Nekem nem jöttek be a sült keszegek, szegény szüleimnek kellett megenniük akkor a halakat :).

Most 35 év után újra célba veszem a barátaimmal a Balatont. Mikor elkezdtem megszervezni a túrát, nem gondoltam volna , hogy milyen nehézkes lesz is ez. Azt tudtam, hogy ki a kezelő Balatoni Halgazdalkodai Nonprofit Zrt, de hogy pontosan hol lehet horgászni ( melyik befolyókon, meddig ? ) az a honlapon nem derül ki ( vagy én vagyok a béna s akkor elnézést ).

Most jön igazából a neheze.... Hol lehet lejutni a partra? Mert ugye a kikötőkben tilos a horgászat, s ez így is van rendjén mikor hajózási szezon van. De szezonon kívül miért nem engedik be a horgászokat a Balatonon, miközben alig lehet lejutni a partra a sok magánterület miatt?

Tudom én, hogy ideális körülmények közt a vitorlás turizmus sokkal több pénzt hoz a Balatonnak, de mikor a kikötők többsége kiürül akkor esetleg be lehetne engedni a horgászokat. Persze azt is tudom, hogy a sportársak többsége kultúrálatlan bunkó, aki otthagyja a szemetét a parton, a halat a mólón pucolja meg vagy egy nejlonzacskóba gyömöszöli a tetemeket.

De igen is van egy olyan réteg, aki közel annyit költ erre a hobbira mint egy átlag vitorlás,  a szinergiák kihasználása többet hozzna a Balatonnak. Mi történik most? A vitorlás tulajdonosok használják a Balaton nagy részét, sokan horgásznak a kikötőkben, töltik a vitorlásokat süllőkkel, s persze kilómétereket motoroznak ( lásd google maps, olyan hullámokat vetnek a hajók, mint a motorcsónakok ).

Szóval visszatérve a szombati horgászatunkra, kerestem és kutattam azokat a helyeket, ahol el lehet érni a vizet. Ebben segítségemre volt a google maps és ez a hasznos link. Sok kikötő tulajdonossal és gondnokkal beszéltem, de alig engednek be horgászt még decemberben sem. S ekkor kanyarodjunk vissza a vízkezelőhöz. Én úgy vélem, ha nem tudja a parti horgászatot biztosítani ( okos ötlet parttól 1500m-es jegynek hívni :( ), akkor nem lehetne 2000 birodalmi pénzt elkérni a horgászatért. Hol van a Balatonon az a 6 méteres sáv amit a törvény biztosít???

Van itt még mit megválaszolni az illetékeseknek ( önkormányzatok, állami hivatalok, minisztériumok)...

Még nem tudom mit fogunk fogni (sügér, süllő a cél ), de már most tudom, hogy messze elkerülöm majd továbbra is ezt a vizet, míg nem rendeződnek a viszonyok. Igazán örülök, hogy a Tisza-tó esetében még időben kapcsoltak az illetékesek.

13 megjegyzés:

  1. Mi ez a fordulat? Miért kell azokat a vitorlás turizmusba invesztáló szegény befektetőket bántani?....:)

    Még a végén valaki kitalálja a szolgalmi jogot a horgászoknak, netalán közterületté minősítteti a kikötőket...

    VálaszTörlés
  2. Deli vagy az eszaki part a cel?

    VálaszTörlés
  3. A kérdés jó.
    Mindennel egyetértek.
    Ezek után képzelj el engem a Balatonon, hajnalok hajnalán a hónom alatt a 4 és fél méteres szörnyetegemmel, ahogy esek kelek a drótkerítések között. Siralmas és szánalmas.
    AJÁNLOTT IRODALOM:
    http://atyafipeca.wordpress.com/2011/09/13/balatoni-kalandozasok-1-resz/

    VálaszTörlés
  4. Kedves Foldim!

    A Balaton keleti medencejebe megyunk, benezunk Aligara es Siofokra az biztos.. esetleg a Fuzfoi Siraly kikotobe ( ide egy ezresert engednek be :( )... szoval talan mar kiderult, hogy parti peca lesz...

    Azon gondolkodom, hogy mikor egy "keletnemet" nosztalgiabol elindul ide, akkor tudja e hogy hozzon magaval gumicsonakot, mert kulonben alma a horgaszat?

    VálaszTörlés
  5. Kedves Atyafi!

    Kellene egy jo Balaton blog... ahol a helyi erok lejegyzik azokat a helyeket ahova beengedik a parti horgaszokat. ahol a kajakosok, gumicsonakos horgaszok vizre szallhatnak es nem kerulnek bele azonnal a hajozasi utvonalba... szoval lehetne kicsit horgaszbaratabb a to es a helyi csapat.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Nevtelen!

    en ilyet nem irtam... mar a multkor is mast adtal a szamba... ( pedig en azzal koszonom nem elek :) )

    de hiszek benne, hogy nem vagyunk akkora parasztok ebben a medenceben, hogy ne tudna egy horgasz es egy vitorlas kulturaltan megferni egymas mellett...

    s biztos vagyok abban, hogy a hajozo szezon utan is lehetne meg a befektetesebol penz csiholni, ha engedne a horgaszatot a kikotoben miutan kiemeltek a jeg elott a hajokat ( persze van olyan ahol nem emelik ki, tudom ).

    VálaszTörlés
  7. Inkább valami összefogás kéne, mert egyszerűen nem hiszem el, hogy a Balatont legálisan el lehet keríteni. Északi parttal kezdődött, de már a déli is totál szopás. Nyilván, akinek vitorlásra telik, annak befolyása is van. Erről szól ez. Már megen a mutyi. Kezd nálam betelni a pohár. Egyre kevesebb itt a levegő. Ha ez így megy tovább elevezek élhetőbb vizekre.

    VálaszTörlés
  8. "Pali írta...
    Kedves Nevtelen!

    en ilyet nem irtam... mar a multkor is mast adtal a szamba... ( pedig en azzal koszonom nem elek :) )"

    Ilyesmi távol álljon tőlem...:)

    "de hiszek benne, hogy nem vagyunk akkora parasztok ebben a medenceben, hogy ne tudna egy horgasz es egy vitorlas kulturaltan megferni egymas mellett..."

    mégis az van...

    "atyafi írta...

    Inkább valami összefogás kéne, mert egyszerűen nem hiszem el, hogy a Balatont legálisan el lehet keríteni."

    Nem volt összefogás és simán elkerítették...
    Már hosszú évek óta nem voltam ott horgászni és nem azért, mert nem is szeretnék...

    De nem csak a Balatonon van ilyen, az összes vízpartot szabaddá kellene tenni, ahol elkerítették...

    VálaszTörlés
  9. Pali azt ne várd senkitől, hogy ha van egy két titkos helye, vagy van egy két kikötő, ahová néha beebgedik azt felfedi a nagy nyilvánosság előtt!
    Sajnos így is örül neki az ember, ha ingyen bejuthat egy-egy ilyen helyre, úgy, hogy kifizeti az éves engedély árát.
    Engem idén négyszer engedtek be az egyik ilyen kis kikötőbe, és örültem, hogy rajtam kivül éppen nincs ott senki! Ez önzőség, de ez van! Ha ezekre a helyekre elkezd beözönleni a sok húshorgász, szemetelő, viselkedni nem tudó ember, akkor azt a pár normálisat is kitiltják örökre, aki néha bemehet!
    Sajnos ez a hajó akkor elúszott, amikor hagyták így körbeépíteni a partokat! Ettől fügettlenül az október-április közötti időszakban nyugodtan beengedhetnék a pecásokat, de a normális pecásokat, nem olyanokat, akikkel tegnap találkoztam! Csak ezt, ránézésre, hogyan szűrjék ki? Majd mindjárt megírom a blogon mi volt, aztán vond le a következtetéseket!

    VálaszTörlés
  10. Kedves Nevtelen!

    most, hogy tudom ki vagy csak azt szeretnem mondani, hogy itt igazan vallalhatod a neved, soha nem leszel kimoderalva meg akkor is ha van amiben nem ertunk egyet... mert ellenben sok dologban igen

    VálaszTörlés
  11. "Kedves Nevtelen!

    most, hogy tudom ki vagy csak azt szeretnem mondani, hogy itt igazan vallalhatod a neved, soha nem leszel kimoderalva meg akkor is ha van amiben nem ertunk egyet... mert ellenben sok dologban igen"

    A névtelenségnek egyszerű "technikai" okai voltak, nem az esetleges vállalhatatlan bejegyzések és a moderálás...


    bald_eagle

    VálaszTörlés