2012. január 4., szerda

Hazi pisztrangok es friss zoldseg --- mindenki tud majd sebest nevelni?

Sokat gondolkoztam azon, hogy mivel lehetne a vizektol tavol tartani a rabsicokat, a megelhetesi halrablokat. Amig a vizek gazdai nem tudnak kozel 40 eurot elkerni egy napijegyert, addig nem sok penz jut a vedelemre, csak az elkotelezettsegben , tarsadalmi munkaban bizhatunk.

Ellenben ma az index cimlapjan bemutattak az akvaponiat, mely gyokeresen megvaltotta a jovokepemet. Mert mi van akkor, ha azoknak a retegeknek akik a patakjainkra jarnak halat lopni (kepzavar) igazabol halot adunk a kezukbe es megtanitjuk halaszni?

Ha EU`s es palyazati penzekbol hasonlo uveghazakat epitenek az elmaradott kornyekeken vagy a pisztrangos vizek kornyezeteben? Ezeknek az emebereknek munkat jelente az uveghazak felepitese, a karbantartasa. Maguknak tudnak eloallitani az egeszseges elelmiszert ( hal, zoldseg ), szinte ingyen s igy nem lennenek raszorulva arra, hogy a patakjainkat raboljak le.

Masreszt, konnyen es olcson megvalosithato lenne a vizkezeloknek a pisztrangok nevelese vedheto kornyezetben, nem kell a patakok menten este orizetlen telepeken nevelni a sebeseket, hanem lehet otthon a kert vegeben. Tudom, hogy ezek a peldakban szivarvanyos pisztrangok, de szerintem erdekes kiserlet lenne a sebesek nevelese ebben a kornyezetben.

Sajnos wikipediaban nincs sok info meg rola, de remelem egyre tobbet tudhatunk meg errol a rendszerrol.
Erdekelne a velemenyetek nagyon.



5 megjegyzés:

  1. Pali, ez szép gondolat, de azt te is tudod, hogy nem azok rabolják most a vizeinket akik rászorulnak. A legtöbb esetben jómódú emberekről van szó, szóval erre ez nem megoldás. De ne legyen igazam.
    Üdv
    Zalán

    VálaszTörlés
  2. Szia Pali,
    A videóból nem derül ki, hogyan akadályozzák meg, hogy tartályokban a hőmérséklet az egekbe szökjön?
    Tahitótfalun van egy házi pisztráng telep, ahol fúrt kutakból táplálják a föld feletti beton medencéket. Szivárványost tenyésztenek és nevelnek.
    üdv!
    EnzsölE

    VálaszTörlés
  3. Kicsit rákattantam, így keresgéltem: www.aquaponics.hu

    Pisztrángra nem alkalmas az ötlet, a magas vízhőfok végett, de sok más hazai halra igen.

    Annyira megtetszett, hogy össze kell dobnom egy miniműl méretet belőle tavasszal.

    VálaszTörlés
  4. enzsole... az indexes video-on arrol van szo, hogy a haz szigetelt, csak a deli oldala van uvegbol, igy telen fűti míg nyáron a szigetelés miatt nem melegszik 20C fölé a víz... szerintem megéri kiprobálni... de majd felveszem a kapcsolatot a sráccal

    VálaszTörlés
  5. a youtube tele ilyen videókkal, ott az egyiken éppen bemutatják hogy mikor 24°C-ra emelkedik a víz akkor "itt az idő a pisztrángok eltávolítására".
    Szerintem más hazai halakra tök jó lehet, gondolok itt a pontyra, vagy éppen domira is.

    Tavasszal összedobok egy kicsi méretű üvegház nélkülit az udvaron, szinte minden megvan hozzá itthon.

    VálaszTörlés