2012. január 2., hétfő

Minden jó ha a vége jó - 2011 Szilvesztere

Az év utolsó napjára egy kellemes pisztrángos pecát állmodtunk meg, melyre az ország távoli sarkából eljött Kecskés Viktor barátom is, akit talán jól ismertek a netes médiából ( hatalmas domolykókkal és balinokkal borzolja a kollégák idegeit :) ).

Csatlakozott még hozzánk Zalán barátom is aki az idei évre kötelezete el magát e kis víz iránt. Fokozott várakozás előzte meg ezt a horgászatot, mert Viktor messziről jött hozzánk, s miután lejárt a sebes tilalom, kíváncsi voltam mennyiben válltozott meg a víz?

Magyarul, mennyi halat loptak el a helyi erők az ívásra vonuló pisztrángok közül? Mert kétségünk nem fért hozzá, sok falusi asztalon pisztráng lehetett a fő fogás Karácsonyra. Kíváncsi vagyok, hány jó keresztény család lakott jól az orgazdától olcsón megvett halból?

Szombat reggel beszerezték a barátaim a vízkezelőtől a területi jegyeket, sőt fel is ajánlotta, hogy következő alkalommal kapunk jelölő festéket, s a horgászatban zavaró , általunk megjelölt ágakat, gallyakat eltávolítják. Nagyon horgász-barát hozzáállás, remélem halvédelemben is javulnak 2012-re.

Nálam ez év utolsó horgászata legyezés volt, Viktor az apró twisztereket részesítette előnybe, míg Zalán a wobblerekre voksolt. Az első szakaszon inkább domolykókra számíthatunk , így nem volt meglepetés, hogy látott hal és kapás nélkül úsztuk meg az első időszakot. A tilalom három hónapja alatt igen sokat változott a meder, a tapasztalatom erősen erodálódott, a régen lassú mély részek meggyorsultak és elsekélyesedtek, míg voltak olyan részek melyek dupla, tripla akkorára nőttek egy negyedév alatt. Lassan leértünk a jó részekhez, ahol már nem lehetett kifogás , halat kellett fognunk.

Én hamar rátaláltam egy akadó mellett a sügerekre és el is kezdtem "aprítani" a halakat. A terv az volt, hogy sügér mentesítjük a patakot, de aztán nem vitt rá a lélek, hogy macskaeledelt csináljak belőlük. Amíg erről a kis helyről "kivarázsoltam" 4 apró sügeret addig Viktor is megfogta az első halát.
"bandanagy" , a háttérben Zalán tör előre

vajon mit rejt a szák? sebest?


Egy szebb domolykót


A fiúk is mellém álltak sügeret aprítani, Viktornak itt sikerült kettőt kiemelni, míg Zalánnak nem volt annyira apró horga, hogy a kis sügerek megakadjanak. Amikor kiürülni látszott a gödör, tovább álltunk a nagyobb gödrök felé. Itt igazán jó terep alakult ki, mindenhol pisztrángot láttunk bele a vízbe. Szétválltunk, mindenkire jutott szép víz. Én felraktam egy Irsa Jani gülükéje által ihletett kis streamert, naracs marabu-őzszőr kombót. Az ötödik dobásra az egyik fa gyökerei közül kivágódott egy kisebb hal és elragadta a legyemet. A védekezéséből már tudtam, hogy megtaláltam az első sebest!


érte jöttem, máris szép az évzárás
Sajnos a következő órában több akció nem volt, itt unta meg Zalán a fagyoskodást és elbúcsúzott tőlünk. Mi Viktorral még mélyebbre ástuk be magunkat a dzsungelbe, de csak irtó jó helyeket találtunk halak nélkül. Visszaindultunk az autóhoz, útközben megdobáltuk azokat a helyeket ahol volt kapásunk. Viktornak sikerült akasztani egy pisztrángot, de sajnos lefordult még szákolás előtt.

Amíg Viktor a pisztrángos rész vallatta, addig én termeltem még 6 kis sügeret, elszórakozam a halakkal és a kis 14-es jigg horogra kötött marabu legyeimmel.

ennél csak kisebbek jöttek
Hazafelé fordítottuk a Seat-ot, közben beugrottunk egy másik kis vízhez ahol megvettem a 2012-es területi jegyet. Kicsit dobáltunk ott is , nekem megint sikerült egy átlagos sügeret akasztani. Még hazafelé megálltunk egy megyeszékhely vízfolyása mellett, hátha sikerül ott a naplementében halat fognunk, de ott már mindketten nulláztunk abban a 15 percben, ami még megadatott nekünk.

Annak ellenére, hogy Viktor nem fogta halálra magát, tetszett neki a környezet és talán még újra ellátogat erre a vidékre tavasszal.

Azonban választ kaptunk arra a kérdésre, hogy mennyi hal maradhatott a patakban. Azon a napon hárman fésültük át a legjobb helyeket, s csak egy pisztrángot sikerült fogni. Másnap a barátaim szintén 1-1 halat fogtak és engedtek vissza, így elmondhatjuk, hogy a pisztrángok jó része vacsoraasztalon végezte....

7 megjegyzés:

  1. Köszi a kalauzolást!

    Szép helyen jártunk szép időben és még halat is fogtunk. Kell ennél több?

    Üdv.: Viktor

    VálaszTörlés
  2. Hello,
    14-es jighorgot hol tudtál beszerezni ?
    -Z

    VálaszTörlés
  3. Kedves Z!

    anno en itt vasaroltam :

    http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/en/hanak-hanak-400-bl-jig-g6-a185-p1559-k8874.html

    de vannak meg jo szakall nelkuli termekek itt... mindenkinek tudom ajanlani... a szallitas kb 19 eur, ugyhogy erdemes osszeallni tobbeknek egy-egy rendelesnel

    VálaszTörlés
  4. gratulálok, szép fogások!
    külön öröm, hogy pontos helyeket nem írtatok, így még a gugli sem lesz olyan veszélyes a helyre nézve...

    a halőrzés meg többet ér bármilyen telepítéssel!

    VálaszTörlés
  5. nem veletlenul hagytuk ki, de vannak akiket szivesen latunk ezeken a vizeken, a guide ingyenes :)

    tavasszal kicsit minden konyebb lesz, szepen lehet fogni domit, sugeret, csukat, kis sulloket es persze pisztrangot

    VálaszTörlés
  6. Szép volt, fiúk! :) Legközelebb veletek tartok, hátha szerencsét hozok... :)

    VálaszTörlés
  7. Hello Pali,
    köszönöm a jig-es linket.
    -Z

    VálaszTörlés