2012. március 7., szerda

Ragadozo tilalom a Balatonon

"Az új horgászrend a Balaton egyik leghíresebb halát, a süllőt kívánja elsősorban védeni. Ezt szolgálja egyebek közt az a rendelkezés, miszerint március 1. és március 31. között tilos lesz ragadozó halat fogni. A halállomány ívási időszak alatti nyugalmát őrizné meg a közel másfél évtizede megszüntetett általános fogási tilalom részleges visszahozása. Eszerint április 1. és 30. között csak a partról lehet horgászni, a nyílt vízen viszont tilos. A süllőállomány védelmét segíti az is, hogy október 15. és március 31. között tilos lesz a halradar használata."

forras

jol taplalt suger

Ertem en, hogy miert hozztak ezeket a szabalyokat s egyet is ertek vele. Igy nem lehet ebben az idoszakban sugerre sem horgaszni ( sokan e kis ragadozo moge bujtak az elmult evekben ). Ellenben miert vegzett felmunkat a vizkezelo, ha egyszer mar jo iranyba nyult hozza horgaszrendhez?

Hollandiaban a suger egyszerre van fogasi oltalom alatt a sullovel, mivel kozel egyazon idoszakban ivnak. Most lehetett volna a Balatonon kialakitani egy szuper suger allomanyt, mivel a feltetelek idealisnak tunnek. Az esetleges meretkorlatozasrol mar ne is beszeljunk, annyira magatol ertetodonek tartom ( szerintem csak a centiken erdemes vitatkozni). Azt is el kellett volna erni, hogy az ivadek sugereket ne lehessen elo csuka csalikent felhasznalni.

Remelem a kovetkezo evre meghallgatasra talalnak szavaim es vegre lesz egy vizunk ahol nemi vedelmet elvezhetnek e halak. Igazabol nem szeretnem hallani, hogy mekkora ivadekfalok , mert pont e kis ragadozok miatt adnak a halak ezerszamra ikrakat. Sokkal nagyobb pusztitas okoz az halfaunaban a legeszesebb es leggonoszabb ketlabu ragadozo: az ember.
jol erzik magukat a Balatonban
Osszel igazan szep sugereket fogtunk a Balatonban, remelem a novekvo allomanyuk meg sok oromet fog okozni a horgaszoknak. Mar alig varom, hogy ujra meglatogathassam a NAGY VIZET szep sugerek es balinok remenyeben.

4 megjegyzés:

  1. Ennél fontosabb lenne, hogy óvják is az állományt, mert a hétvégén is láttam egy Balatoni kikötőben Dropshotos módszerre. És akkor még a más(engedélyezett) módszerrel sügérezőkről nem is beszéltem...

    Üdv.
    kareszoft

    VálaszTörlés
  2. Pali nem teljesen értek veled egyet!
    Ha már behozták ezt a tilalmat, akkor miért nem hozták vissza a régi általánost?
    Ha Józsi bácsi fog egy sügéret csontival, vagy gilisztával szerinted nem fogja eltenni?
    Szerintem DE!
    Akkor én tisztességes horgász UL cuccal miért nem pergethetek sügérre!
    Ezek a tilalmak pont azok miatt vannak, akik az ediggieket sem tartották be, a tisztességes horgászok kárára. És akik eddig b@sztak a törvényre, szabályokra, azokat ezentúl sem érdekli.
    A lejobb sügérező helyek a vitorláskikötők! Azokat szerinted ki ellenőrzi? Szerintem senki!
    A tisztességes csónakosokkal is kifaragtak rendesen! A legjobb hónapban nem mehetnek ki keszegezni - pontyozni a nádélre, vagy a nyílt vízre!
    Érdekesek ezek a szabályok mindenesetre!
    Szerintem darab és méretkorláttal kéne védeni a sügéret, mert amíg én mindet visszateszem, addig más mindet elteszi, enni, csalinak, macskának, stb.. és mire legközelebb lejutok a kikötőmbe, már nincs ott egy darab sem.
    A védelemmel el lehetne érni, hogy több nagyobb példány lenne! Esély lenne gyakrabban fogni 20-30 centi felettieket is!
    És ami a lényeg az általános tilalommal többet érnénk, hozzák vissza azt, mert kiskapú így is maradt!

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok! Sajnos nincs más megoldás, csak a teljes tiltás. A sügér mögé bújva a fél ország horgászik a csukára, mindenre a tilalom alatt. Mindenki magát tisztességes horgásznak vallja, mégis a peca.hu teli van tilalom alatt fogott csukák, süllők, balinok, képeivel és sehol nem könnyű szerelék van a háttérben hanem ott a 80 grammos pergető bot, nagy gumival,twisterrel. Aztán nevetnek rajtunk, akik tényleg betartanánk. Inkább én sem pecázok április 30.-ig! Védjük meg valahogy a ragadozó halakat, mert nem értik meg, hibába engednek vissza egy csukát, ami teli van ikrával, mert az már nem ívik le..Csak kifossa az ikrát a semmibe. Mindezt, hogy egy horgász jól szórakozzon!

    VálaszTörlés
  4. Fiuk!

    A teljes tilalom jo dolog en is tamogatnam, de ettol meg a suger nem menekul meg :( Ha kapna helyi vedelmet, meretkorlatozast es tilalmi idot akkor a fejekbe is lassan beegne, hogy nem kell kidobni a partra vagy elhordani a macskaknak es a disznoknak.

    Szeretnem, ha a Balaton kezeloje jo peldat mutatna es egy jo sugeres, kosullos vizet hozznanak letre. Remelem a jo pelda ragados lesz, de eredmenyt csak kesobbre varom... talan majd az unokam halara fogja magat 20-25cm-es sugerekkel :)

    VálaszTörlés