2012. július 3., kedd

A betli bosszúja


Vasárnap úgy keltem fel, hogy most irány Aliga és kilegyezem az összes kösüllőt a móló mellől. Irány az M7, s kb 45 perc múlva már ott álltam az első hajnali napsugarak fényében a parton. Az #5-ös botomat vittem magammal, mert ehhez a múltkor vettem egy süllyedő végű WF zsinórt, ideális lesz vele a 2-3 méteres mélységű medreket meghorgászni. Mivel még nem voltak sokan a mólón így bátran lengethettem. 15 perc múltán sem volt kapásom, kezdett gyanus lenni a helyzet. Mire szabadult a kősüllő nem maradt azokból a halakból, melyek olyan szépen jöttek az előző hónap elején ( ezért is nem néztem a Balaton felé az elmúlt hetekben ).

Előkaptam a pergető botomat, letesztelni a pályát. 15 perc után egyetlen kis süllőt tudtam csak felmutatni... Ez igazán nem sok, sőt sovány... ez lenne a betli bosszúja? Azért még kimetem a spiccre, feltettem egy berkley pulse shad 6 cm gumicsalit, melyet gyorsan huzva bevethetek balinok ellen s a fenéken ugráltatva jó süllőre, kősüllőre vagy jöhet csuka is.

20 perc alatt akasztottam 2 csukát, a nanofil jól vizsgázott nálam egyre inkább teret nyer a horgászataim során.
az első még bugyli


                       na ez már meghúzta a féket

Na ebből elegem lett, nem pergetve akartam horgászni. Kocsiba vágtam magam és felkerestem a kedvenc kis vizemet, kézbe kaptam a kis Traum River #3/#4 botomat, s kis 10-es és 12-es fácánfarok nimfákat vittem magammal, melyeket kis rézfejjel súlyoztam.

Belefutottam 4 fajta halba, ebből az egyik meglepetés halacska volt, eddig még nem regiszráltunk ebből a védett halfalból fogást. A nagy meleg és az alacsony vízállás miatt a halakat a gyors szakaszok utáni kisebb gödrökben találtam meg. Ami furcsa volt, hogy megint sügérből fogtam a legtöbb halat ( 10 felett ), bár igen kicsik voltak. Domik is jöttek a felsőbb szakaszon, ha jól emlékszem  akkor 5-6 domit sikerült megakasztani.

Pisztrángokból csak idei telepítésből sikerült fogni, nagy öregekhez nem volt szerencsém Január óta. De tudjuk, hogy voltak már szerecsés legyesek akik idén már akasztottak veterán sebest is, szóval csak idő és türelem ( és szerencse )  kérdése, hogy én is belefutok.


a 2. sebes, az első lemaradt

a meglepetés

nimfára

fenékjáró küllő, védett

 <><>
gyönyörű színekben
<><>
az első domim



a harmadik sebes

ekkora és még ennél is kisebb sügerek jöttek

fácán farok nimfa

egy másik variáns

az utolsó domi

Jó kis peca volt ebben a marha melegben, itt a szurdokban némileg enyhébb volt az idő és a túristaforgalom is enyhébb volt mint tavasszal. Ami meglepő volt, hogy mennyi sügér van a vízben. Ha vicces akarnék lenni akkor azt mondhatnám, hogy az ország legjobb sügeres vize lehetne, de itt nem ez a cél. Reméljük, ezek a kis sebesek idén nem vállnak a rabsicok célpontjává és akár idén az ívás után megjelenhetnek az első ivadékok is.

3 megjegyzés: