2012. november 30., péntek

Lassan életre kel a csatorna


lassan vége a munkálatoknak
A héten újra sügerzés volt a cél, útközben megálltam kicsit körülnézni: engedik e már a vizet a csatonába? Két hónapja azt ígérték, hogy November végén újra engedik a vizet és lesz esélyük a halaknak a túlélésre.

Meglepetésemre a parton markolót vettem észre és egy teherautót. De rögtön észre is vettem, hogy kövezést építenek keresztben a mederbe. Beszélgetve a szakemberekkel kiderült, hogy a csatornában csak ezen a közel 2-4km szakaszon maradt meg a víz és remélhetőleg a halak is. A terv szerint itt mélyebben szedték ki az iszapot ( ezért nem száradt ki ) és közel 100 méterenként komoly kőszórást kap a meder.

Ennek célja a jövedőbeli iszap megfogása, de számunkra néhány év eltelte után ideális haltartó helyet kínál majd. Sajnos a hatalmas domi állomány nagy valószínűséggel csak lassan fog vissza épülni, s csak remélni tudjuk, hogy a bodrik is vissza térnek. Ebben az elmúlt fél évben, biztosan megcsappant a fehérhal állomány , köszönhetően a mederben maradt domiknak és sügereknek ( sőt a vizi madarak is lakmározhattak eleget).

a kőszórások jó haltartók lesznek
Már van is ötletem, hogyan lehetne felturbózni a vizet. Ha kedvező választ kapok, ígérem beszámolok a lehetőségekről.  Ekkor kellene majd némi fizikai munka és idő amiben kérni fogom a segítségeteket.

1 megjegyzés:

  1. Konkrétan mire gondolsz?Kb. 2-3 nap mire leér a víz úgyhogy nem aggódom.

    Vámos Bence

    VálaszTörlés