2013. április 15., hétfő

A hazai gátépítő, kotró, betonozó szakemberek figyelmébe

Az USA-ban hosszútávú program indult a Coloradó folyó revitalizációjára. A nagyfokú szabályozások és gátépítések következtében az őshonos élőlények elpusztultak, a táplálék utánpótlás megszűnt. A gátak hatására a felső szakaszokon elleben a felhalmozódott üledék jelent nagy gondot. Íme egy rövid cikk az  Indexről.

Továbbá lenne még extra kívánságom is. Ha már sikerült EU-s pályázati pénzekből kikotorni és kibetonozni a vizeink, csatornáink többségét, talán spórolhatnának némi pénzt a patakok partjainak fásítására is.

A fiaim általános iskola 3. és 4. osztályában azt tanulják, hogy a fák nemcsak az oxigén termelésben játszanak fontos szerepet, hanem a természet eróziós tevékenységeit is csillapítják.

A fák tompítják a szél erjét, a gyökerek segítenek a talaj megkötésében és megerősítésében. Sokkal ellenállóbbak azok a partoldalak a víz eróziós hatásaival szemben ahol fák is élnek. Természetesen nem kívánjuk, hogy a mederbe ültessenek fákat, de hogyan néz ki az a patak ahol csak gaz nő a partoldalban? Vannak olyan fák amik nemcsak árnyat és búvóhelyet biztosítanak a vizek élőlényei számára, hanem egy lépéssel "előrébb járnak".

Volna egy ajánlatom, mit érdemes ültetni a vizek partjára.

Égerfa

Az égerfa toboza a vízben igazán hasznos hatást fejt ki: Az égerfa toboza fertőtlenítő és gömbaölő hatású, véd a fertőzések ellen, ezért alkalmazható ikra gombásodás, úszórohadás és kopoltyú problémák megelőzésére. Nagyon jó hatással van az akváriumi élőlények szaporodására, fokozza vitalitásukat.

Év tizedek óta használják az akvarisztikában a vizek karbantartására, hihetettlen hogy itthon azok a hivatalos szervek akiknek ez lenne a feladata, nem tesznek semmit.

Szóval nem kell mindig feltalálni a spanyolviaszt, csak érdemes meghallgatni az öregeket, olvasni régi erdészeti lapokat. A természetben szinte mindig lehet példát találni egy-egy probléma megoldására, de ehhez a különböző szakmáknak beszélniük kell egymással.

Milyen jó lenne a NER-t erre használni!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése