2012. november 5., hétfő

Az őszi Sió

Idén mindenképpen el szerettem volna jutni a Sióra, mert az összes barátom ódákat zenget a vízről. Majdnem kifutottam az időből, csak Október végén jutott időm de akkor egy teljes napot töltöttem el a vízen. Meg kell említenem a Siófoki HE ügyintéző hölgyét, aki ügyfélfogadási időn kívül is hajlandó volt kiszolgálni. Az éves jegy díja 4000 forint volt , mely egy őszi pecára bizonyára soknak tűnik ( ha még egyszer elmegyek idén akkor nem is ).

Szerencsére ezen az Október végi hétköznapon igazán nem panaszkodhattam az időre, mert az enyhe északi szél mellett szép napsütés fogadott. Mivel reggel Siófokon kellett megvennem a jegyet ezért úgy döntöttem, hogy Siójutnál kezdem a horgászatot és Felsőnyéken fejezem be. Úgy gondoltam, hogy a nagy halak inkább lent lesznek, s így jobban járok ha szürkületben érek le Felsőnyékre. 
az első domi
Siójuti híd felett nagyon jót horgásztam délig, sajnos nagy domikba nem futottam bele ellenben jól szórakoztam a 20cm körüli domikkal. Szinte minden második dobásra fogtam domit, de hibába váltottam helyet a méret nem nőtt ( sőt néha kisebbek is leverték a 10-es horogra kötött legyet ). 

egyen méret, a menő domi legyemmel
Jól gázolható a víz, de vannak olyan részek ahol bokáig ér a büdös iszap. Így nem érdemes lefelé nimfázni, mert  hamar felkavarhatja az ember az amúgy tiszta vizet. Nedves legyekkel "söprögetni" is elég nagy türelmet igényel ezen a részen, mert a víz alig mozog ( így lassan , nagyon lassan  sodorja a nedvest ).

siójuti híd felett a kikötővel

Tehát felfelé gázoltam és széllel szemben kellet prezentálnom a kedvenc legyemet. Ez a légy hajaz kissé a kedvenc boromra: félszáraz.  

piros gyönggyel kötött légy
 Miután jól kiörömködtem magam, tovább álltam Szabadhígvég felé. Fejemben a térkép, próbáltam nem eltévedni. Egyszer azért a biztonság miatt megálltam egy buszmegállónál és egy babakocsit toló hölgyet megkérdeztem merre kell mennem. Sajnos nem tudta megmondani. Hihetetlen, hogy vannak emberek akik nem tudnak elmagyarázni egy utat az anyanyelvükön a 3 faluval távolabb levő uticélig ( max 20km ).
Mezőkomárom
Kora délután érkeztem meg a szabadhídvégi ( mezőkomáromi ) hídhoz, már kicsit beborult az ég és volt egy kis szemerkélő eső is ( a másnapi hidegfront előjele ). Még kicsit örültem is, mert Sándor Ferenc barátomnak az a tapasztalata, hogy borult időben bátrabban esznek a nagyok. Sajnos ez most itt a Sión ebben az időpontban nem jött be. Kitartó horgászattal csak öt mini domit (15cm alatt) csaptam be, sokkal kevesebb hal volt ezen a szakaszon mint a felső részen.
mezőkomáromi kikötő
Nem akartam időt veszteni, vártak a hatalmas felsőnyéki domik. Kicsit beleszerettem Felsőnyékbe. Nem gazdag falu, de rendet tartanak . Imádom azokat településeket, ahol a kevésből a lehető legtöbbet próbálják kihozni. Itt is ( mint Kerkaszentkirályon) találkoztam életképpel , talán egy jó kis tökfesztiválra készült a falu?

felsőnyéki tök fesztivál... imádom
Felsőnyéken nagyon vadregényes Sióval találkoztam, sajnos a halaknak csak nyomát üthettem. Semmi mozgás, mintha már mindenki a téli álmát aludná. Meglepetés volt számomra, hogy a Balatontól való távolsággal csökkent a halak aktivitása és ezzel együtt az én fogásaim száma.
vadregényes Sió
Annak ellenére, hogy itt volt a legszebb a Sió csak egy mini domit fogtam. Csakis azért készült róla fénykép, mert a mezőkomáromi pecából okulva újra fényképeztem az első halat.
az utolsó halam, az egyetlen Felsőnyékről
A túra során több mint 30 domit sikerült fognom, de a nagyja sajnos elkerült. Lehet hamar elhagytam a terepet, s meg kellett volna várnom a szürkületet. De egyszerűen ez a fordított nap elvette a kedvemet. Teljesen más úgy végezni egy pecát, hogy reggel halálra fogod magad s estére gyakorlatilag csak a szenvedés marad. Ilyenkor az én számról akkor is lefagy a mosoly, ha vannak olyan horgásztársak akik csak álmodnak ennyi domiról.
felsőnyéki pincesor
Biztos vagyok abban, hogy tavasszal és nyáron teljesen más arcát mutatja majd a csatorna. S addigra előkerülnek majd a nagy domolykók is, s a fogott halak eloszlása is egyenletesebb lesz.



5 megjegyzés:

  1. Végre olvashattam és láthattam a képeket is! Köszönet érte!
    Amúgy egyértelműen az jön le nekem, hogy egy nap alatt többet láttál a Sióból, mint én három alkalomból. Szép hely, az biztos.

    VálaszTörlés
  2. Tudod aki időmilliomos annak erre is futja. Remélem még sokm olyan helyen horgászhatok ahova munka mellett csak évek múlva juthatnék el. Nem tudom meddig tart ez az idilli állapot, de amíg tart addig megpróbálom végletekig kiaknázni a lehetőségeket. Az ember szépen lassan rájön, hogy a teljes élethez a pénz szükséges , de nem elégséges feltétel.

    Igyekszem ebben a szabadságban egyre több vizet, embert, tájat megismerni, s a magam módján közkinccsé tenni.

    VálaszTörlés
  3. Akár hányszor nézem ezt a képet: http://2.bp.blogspot.com/-Zu9sDo4qkF4/UJd1Vscw9jI/AAAAAAAACn0/HdU10qxr-HE/s1600/DSC02807.JPG mindig az jut róla eszembe, hogy húb@zdmeg! Ide jövőre elmegyek!

    VálaszTörlés
  4. arra gondoltam, hogy összeállítok az elmúlt évek "húb@zdmeg!" képeiből egy listát, s ahol semmit sem fogtam... a természet becsapós.. néha ott vannak a halak ahol nem a legszebb a környezet... azt hiszem a halaknak nincs szépérzéke :)

    VálaszTörlés
  5. Tavasszal a sió-kupán pont egy ilyen szakaszt sikerült húznom, mint ami azon a képen látszik, talán pont ugyan ezt a szakaszt. Elég lassú, szinte álló vizet horgásztam, egy jobb hal nyúlt csak nekem is nedvesre, aztán a későbbiekben 2 bodorka, nimfára.. egyébként hangulatos kis folyó tényleg, és nagyon óvatosak a halak.

    VálaszTörlés