2012. május 22., kedd

Zala horgaszrend 2012

Megis vannak csodak, s mikor az ember szembesul vele akkor ezt is meg kell irnia. A Horgaszegyesuletek Zala Megyei Szovetsege kezeleseben levo Zala folyon vegre pozitiv valtozasok vannak. Mar tobbszor irtam, panaszkodtam a vizen tapasztalhato allapotokra.

Ellenorzes alig, a tilalmi idoben telepitett pisztrangok toredeke eli/elte meg a Szilvesztert. Ennek oka az volt, hogy evekkel ezelott telepitettek ide szivarvanyos pisztrangot. Na azota ennek a mennyisegnek a tobbszoroset fogtak vissza a helyi horgaszok. Mert sebest nem lehet elvinni az osszel, de szivarvanyost igen. Nem hiaba kreativ ember a magyar.

Na ennek vege, mert az idei evtol valtozott a horgaszrend, ami azonban meg nincs fent az eves jegyen, igy mindenki figyelmebe ajanlom.

A sebes pisztráng tilalmi idejében valamennyi pisztrángfaj kifogása és megtartása TILOS!

A telepitesek miatt megnott a horgaszok szama a vizen, igy az eddig "nyugalomban" elo domik is veszelybe kerultek. Akinek nem sikerult az ivasra keszulo sebeseket kigilisztaznia, azok vittek a jarulekos domikat. Nagyok az asztalra, kicsik a disznoknak es a macskaknak.

A domik szamara is van egy jo hirem, mostantol bizonyos meretig nyugalomban lesznek:

A fejes domolykó legkisebb kifogható mérete 22cm.


Koszonom MINDENKINEK aki valaha is felemelte a telefont, gyozkodte a zalaiakat a valtozasokert. Nehanyan a fejemhez vagtak, hogy naiv vagyok es orok almodozo de azt hiszem az ilyen pillanatokert erdemes elviselni ezeket a beszolasokat.

 

5 megjegyzés:

  1. Ezek valóban örömteli hírek, de minden szabály (általában) annyit ér, amennyit betartatnak belőle. Nagyon bízom benne, hogy ilyen téren is lesznek változások, és a Zala pisztráng és domolykó állománya szépen megerősödik!

    VálaszTörlés
  2. Sajna most 2017-re eléggé elkeserítő a helyzet,telepítés évek óta semmi és a pisztrángokból is igen kevés van sajna,egyre rosszabb a helyzet mivel nem tesznek semmit ezzel az egyetlen Zalai és legmagyarabb szegény folyóval!

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Iden meg nem voltam a Zalan ( pont jovo heten megyek) , de szerintem igen is van valtozas... a HALORZES igen is javult, miota Tibor a halor. Vele mindig talalkozom, mig masokkal soha. Iden nem volt telepites, ez igaz ellenben tavaly igen jo ivas volt, s sok kisebb halat lehetett fogni... szoval elindult egy termeszetes szaporulat kialakulasa... ezeket a halakat mar nem lehet ugy megfogni, mint a telepitett peldanyokat. Raadasul a domik is kiszorulnak, talan a pisztrangok atveszik a hatalmat a Zalaegerszeg feletti reszeken, ezert talakozol kevesebb domival... egy het mulva beszamolok a tapasztalataimrol.

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Én igazából nem domizom,engem csakis a pisztrángok érdekelnek,és rengeteg Zalán horgászó emberrel beszélgetek és tapasztalom hogy azért még jó pár telepítés nem ártana,főleg más vizekhez képest(Tapasztalat).
    Nem okoskodni szeretnék vagy ilyenek de pisztráng telepsitté igen is ráférne.Megvallom őszintén hogy tavaly fogdostam pár pisztrángot,de idén valami borzalom,nem hogy a pisztráng de semmi más sem kap,és kb 30 emberrel beszélve mindenki arra jutott hogy kevés a telepítés ahhoz képest mind a mennyi halat elvisznek/Vidra/Kormorán.Én részemről a catch&release horgászatot tolom,de nagyobb öröm lenne ha nem csak 3 hónapnyi lejárkálás után lehetne fogni 1 pisztrángot!
    Kérlek számolj majd be a horgászatról hogy mit sikerül!
    Előre is köszi! :)

    VálaszTörlés
  5. (Egy Zalai Pörgető) Üdv mindenkinek! Az utolsó tél keményebb volt az előzőekhez képest. Rengeteg állóvíz befagyott. A Zala mentén rengeteg kormoránt lehetett látni. A beszállófák környékén haltetemekkel is lehetett találkozni.. pl. domolykó... A be nem fagyott folyóvizeket rendszeresen dézsmálták. Biztos maradt utánuk még hal, de a nagyobbakból szerintem nem sok. Ivadékot látni azért. De a fogható méretből jelenleg szerintem is kevés van még ... Reméljük a helyzet változik...

    VálaszTörlés