2013. március 9., szombat

Délegyháza - március 7.

Péntekre esőt ígértek a középső országrészben, s a reggel úgy is nézett ki, hogy az időképnek lesz igaza. Sötét fellegek borították az eget, s lógott az eső lába. Mivel az eső csak nem akart esni, sőt a távolban mintha kibújt volna a Nap !! Nem volt kifogás, írány Délegyháza!

Már a parton jöttem rá, hogy a nagy "innováció"  :) otthon maradt. Így maradtam a jól bevált csalinál. Feltankoltam egy dobozt a kis Mann's gumihalakkal, magamhoz vettem a Megaforce Jig botomat, az orsóra a többet által utált 0,06-os nanofil került. Egyesek most kitérnek a hitükből, hogy lehet a fekete sügérre ilyen vékony zsinórral horgászni mikor a profik vastag flourcarbont használnak? Azért ne feledjük el, hogy még csak tél vége van és a víz max 6C, másrészt a bot sokat segít a zsinórnak. A nanofil mindig kap egy vékony flourcarbon előkét, mert a sok éles kis sügér fog lassan kikezdheti.

A horgászat során rájöttem, hogy a 3 grammos fejek most jobban működnek , mint a 4grammos jig horgok. Gondolom a nagyobb fej több zajt csap, sőt "túrja" a feneket  így risztva meg az "éledező" halakat.

Továbbra is a nagyon lassú vezetés hozzta meg a sikert. Miután a csalim leért a fenékre, el kellett számolni legalább 10-ig  ( nagyon nagy türelmet igényel, higyjétek el ). S csak ezután lehett lassan pöcögtetve visszahúzni a csalit. Közben újra és újra meg kellett állítani 5-10 másodpercre, időt kell hagyni a halanak ( én lassan már abban is hiszek, hogy ha azonos szüneteket tartasz, akkor a halak ezt megérzik és elfordulnak a csalitól :) ).

kicsik

átlagos
Délelőtt az I.-en horgásztam, s igazán jól szórakoztam. Ebédszünetben találkoztam 3 sráccal, Ők kevesbbé voltak szerencsések ( szerintem a még túl nagy csalikat, túl gyorsan vezették ) de elmondták, hogy a II.-es egyik részén a nádban sok nagyobbat is láttak. Mivel volt még egy kis időm amíg a suliba kellett mennem, gyorsan autóba vágtam magam és irány a "tuti" hely.

A helyszínen két srác tolta csónakból akik süllőt már fogtak, de fekát még nem. Szerintem ugyan az volt a hiba... nagy csali, gyorsan... Tudom, hogy nagy csalival nagyobb az esély a nagy halra, de ha még túl korai akkor mi van? Mindeki azt mondta, hogy tavaly ilyenkor evvel és avval fogták a nagy halakat. De szerintem elfelejtették, hogy egy hete még 4 napon keresztül itt reggel -6C mértek, így visszahűlt a víz.

Itt is fogtam néhány átlagos fekát a nádtorzsák közül, nem volt gond a könnyű jig fej táncoltatás a talajon. Annyira nem számított a kis gumihal farkán a korong, hogy miután egyszer leszakadt , úgy is fogtam vele a halat.

Már menni készültem mikor megláttam egy nagyobb pédányt egyedül kolbászolni a nád szélében. Kicsit túldobtam a halat és engedtem leülni a csalit. Alig tudtam kivárni a kötelező semmittevést, majd belepöccintettem... a feka rámozdult és követte a csalit. Elsőre nem vágott oda. Második dobás előtt ellenőriztem a csalimat, s látom nincs meg a farka. Úgy csípte meg, hogy nem is éreztem ( nagyon finoman ettek, szinte mindig a beleemelés akasztotta a halat.. ). Nem kockáztattam meg, hogy a csali csere közben lelép a színről a nagy, így a csonka csalit dobtam oda neki. Megint felkeltettem az érdeklődését, s a harmadik ugratás után láttam amint felszedi a csonka gumihalat. A bevágás ült, a hal remekül küzdött de a vékony nanofil , a bot és az orsó tette a dolgát.

a 2. szezonra elértem a 35 cm-t

kis csali, nagy száj

Mégis megérte helyet változtatni, s kis csalival is lehet nagyot fogni. Márciusban még vissza térek, valószínűleg már belly-ből horgászva.

5 megjegyzés:

  1. Gratulálok, Pali! Azért az igazi profik sem mindig egyfajta felszerelést használnak, ezt erős csúsztatásnak érzem. De lehet, hogy nem az igazi profikra utaltál. :) Van ott fonott is, vastag fuoro, mono, vékony fluoro, mindig ami éppen bejön. Pont erről írtál. Azt kell kitalálni és használni, ami éppen működik, nem azt, ami tavaly ilyenkor működött, meg nyáron. Ez már egy szebb hal, elindultál a lejtőn. Ahogy melegszik az idő, egyre komolyabb lesz a harci kedvük. Azért nyáron hagyd meg a 0,06-os zsinórt más pecákra... :)

    VálaszTörlés
  2. Bezony , nem a nagy öregekre gondoltam :) Hidd el nyáron ezt a zsinórt csak a domiknak és sebeseknek tartom fent.

    VálaszTörlés
  3. Lehet jobban jártam volna, ha ide megyek veled! :)

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Remek írás!
    Öröm volt olvasni egy jól összeállított, tartalmas cikket kedvenc halaimról. Érdekelne, hogy pontosan hány halat sikerült megfognod?
    Én a mostani hétvégén látogattam le, erre a vízre, szerencsémre nekem is sikerült találkozni a nagyszájúakkal, ám nem ekkora sikerrel, mint neked. Sajnos a légnyomás, és az időjárás sem nekem kedvezett. A fekuszok még elég passzívak, hiába még csak pár fokos a víz.

    Máté
    largemouth.blog.hu

    VálaszTörlés
  5. Szia Máté!
    jól esik a pozitív kritikád, de azt hiszem jobban fejlődök a horgászatban, mint az írásban :)

    Nem tudom mennyit fogtam... ugy 15-20 között jöttek a halak. a többsége kicsi volt ( 20cm körül ). Ha mész a BASS versenyre, én finomítanék... főleg, hogy akár nulla fok alá is mehet a hőmérséklet.

    üdv

    Pali

    VálaszTörlés